De schokkende feiten achter dierlijke kledingmaterialen

Vegan kleding nederland

 

Ik zal het gelijk eerlijk zeggen: dit is geen leuk artikel. Deze blog gaat over dierlijke kledingmaterialen, en de verhalen die erachter schuilen. Als je om dieren geeft en de schokkende waarheid onder ogen durft te komen, dan is dit een artikel op je leesbucketlist.

Sinds we 170 000 jaar geleden zijn begonnen met kleding te dragen, hebben we een scala aan kledingmateriaal uitgevonden. Aan creativiteit ontbreekt het ons niet. Maar soms worden we iets té creatief. En dat is wanneer we andere levende wezens als mode-items gaan zien. 

We kunnen de materialen waar kleding van gemaakt wordt in grofweg drie groepen verdelen:

  • Plantaardige materialen (bijv. katoen)
  • Synthetische materialen (bijv. polyester)
  • Dierlijke materialen (bijv. wol)

Tijdens het onderzoek voor het schrijven van deze blog ben ik de meest gruwelijke dingen tegengekomen. Pure horror, dat voor miljoenen dieren in de kledingindustrie iedere dag werkelijkheid is. De oorzaak is speciesisme: het idee dat sommige diersoorten (de mens, huisdieren) meer morele rechten hebben dan andere (vee, en andere dieren die we gebruiken).

Een waarschuwing is op zijn plek, voor de expliciete tekst die je zult lezen. Maar wie de waarheid aandurft en wilt weten waarom wij staan voor een vegan lifestyle zonder dierenleed en vrij van speciesisme, moedig ik aan om verder te lezen.

In dit artikel lees je:

(1) Welke dierlijke kledingmaterialen er bestaan
(2) Het verhaal achter deze stoffen
(3) Welke vegan alternatieven er zijn

Wol

Gemaakt van de vacht van schapen of andere dieren.
Schapen. Zo'n 80% van de schapenwol die je in Nederland vindt komt van grootschalige boerderijen in Australië. Hier komt een bepaalde vlieg voor, de blow fly, die eitjes legt in de huidplooien rond de staart. Om dit te voorkomen snijden de boeren hele lappen huid weg – zonder verdoving. Ja. Deze praktijk heet mulesing, en is een standaard procedure waar nog geen goed alternatief voor bestaat. Het is bijna onmogelijk zeker te weten dat er geen mulesing achter jouw wollen jas zit, maar zelfs als het je lukt, dan nog is wol geen diervriendelijk materiaal. Scheren is erg stressvol, en vaak worden de dieren geschopt om ze in bedwang te houden, of per ongeluk verwond. 
Geiten. Kasjmier, Mohair en Pashmina zijn ook 'wol'soorten, gemaakt van de vacht van geiten. De geiten leven hun hele leven in krappe, kale hokken. Tijdens het scheren worden de doodsbange dieren met hun poten aan elkaar gebonden, om ze in bedwang te houden. Zelfs de boeren geven toe dat het scheren veel stress veroorzaakt. 

Konijnen. Last but not least op de lijst is angorawol, gemaakt van de vacht van angorakonijnen. Angorakonijnen zijn zeer zachtaardige dieren, maar daar hebben de plukkers geen notie aan. De vacht van de konijnen wordt levend uit hun vel gescheurd, waarbij ze gillen van de pijn. Dit gebeurt iedere 3 maanden opnieuw, 2 tot 5 jaar lang, tot ze worden geslacht.

🐒 Vegan alternatief voor wol: wolvrije knitwear van katoen, acryl, nylon, hennep of bamboe. Check het label.

Leer

Gemaakt van de huid van dieren.

Leer in kleding zie je veelal terug in jassen, motorkleding, riempjes en kledij voor als het een avondje gezellig spannend wordt. Maar één ding staat vast: het wordt nooit zo spannend als voor het dier aan wie de huid toebehoort.

Om leer te verkrijgen moet het dier dood. Het meeste leer is afkomstig van varkens, en een bijproduct van de vleesindustrie. Varkens lijden een verschrikkelijk leven in de bio-industrie, en door leer te kopen draag je bij aan het in stand houden van deze business. Want zolang er vraag bestaat, wordt het aanbod gefixt.

Daarnaast bestaat er ook exotisch leer, gemaakt van huiden van exotische dieren zoals reptielen - meestal pythons en krokodillen. Deze worden voornamelijk in Azië gefokt of in het wild gevangen. De exotische leerindustrie is één van de meest gruwelijke industrieën waar je ooit van hebt gehoord. De dieren worden vaak levend gevild omdat het leer zogenaamd soepeler zou blijven. Een andere dodingsmethode is om ze te onthoofden, dood te knuppelen en zelfs om ze op te blazen. Omdat reptielen koudbloedig zijn en lange tijd zonder zuurstof kunnen, duurt het nog een kwartier tot een uur tot het dier daadwerkelijk dood is. 

🐒  Vegan alternatief voor leer: nepleer, gemaakt van bijvoorbeeld ananasvezels (pinatex), appelvezels, bananenschillen, sinaasappelschillen, druivenpulp, paddestoelen (MuSkin), papier (washi), boombast, kurk of gerecycled rubber. Check het label.

Suède

Gemaakt van de binnenkant van leer

Suède is wat zachter dan leer, omdat het enkel de onderlaag en niet de opperlaag van de huid bevat. Je vindt suède voornamelijk in jassen, rokken en broeken. Omdat suède een onderdeel van leer is, gelden voor deze stof dezelfde argumenten als die tegen het kopen en dragen van leer. 

🐒 Vegan alternatief voor suède: synthetische microvezel van bijv. polyester, nepleer van paddestoelen (MuSkin). Check het label.

Bont

Gemaakt van het vel met de vacht van dieren.

Bont wordt verkregen door dieren te villen, oftewel de huid met de vacht eraan van het dier te trekken. Het meeste bont is afkomstig van vossen, nertsen, wasbeerhonden en konijnen. Deze dieren worden gefokt voor slechts één ding: hun pels. Ze leven vaak in gruwelijke omstandigheden in kleine kooien met een bodem van staaldraad.

Je kunt je niet voorstellen hoe het moet zijn om iedere minuut, 24 uur per dag, jarenlang, opgesloten te zijn in een lege krappe kooi. De dieren ontwikkelen stoornissen en vreten hun eigen lichaamsdelen aan. De dood moet bijna als verlichting komen, ware het niet dat dit de climax van hun miserabele leven vormt. Om de vacht intact te houden worden de dieren vaak levend gevild, meestal omdat de doodmethode (electrocutie via de anus) niet goed werkt.   

Je vindt bont op kragen en capuchons van jassen, maar er bestaan ook jassen die geheel van bont gemaakt zijn. Bont is naar ons idee één van de meest gruwelijke uitvindingen die de mensheid ooit heeft gedaan. Verschuil je niet in onwetendheid. Koop. Nooit. Bont.

🐒 Vegan alternatief voor bont: imitatiebont gemaakt van kunststof. Check het label.

Dons

Gemaakt van de onderlaag van fijne veren van vogels.

Dons wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal in winterjassen. Voor het verkrijgen van dons worden de dieren levend geplukt. Dit gebeurt niet één keer. Nee, donsganzen of -eenden worden maar liefst vijf keer in hun korte leven geplukt. Stel je voor hoe het moet voelen, als alle haren op je lichaam eruit worden getrokken? Er ontstaan verwondingen waar de dieren soms zelfs verlamd van raken.

Ook wanneer ganzen pas na de slacht worden geplukt, dan nog draag je bij aan het instandhouden van de industrie waarvoor ze worden gefokt: foie gras. Mocht je hier meer over willen weten, bekijk dan eens de video’s en afbeeldingen die je via Google vindt. Deze industrie moet stoppen, en dat kan door voor niet-dierlijke alternatieven voor dons te kiezen.  

🐒 Vegan alternatieven voor dons: bamboe, tencel, hennep, kokosvezel, cellulosevezel, synthetische (gerecyclede) vezels (bijv. PrimaLoft). Check het label.

Veren

Afkomstig van vogels.

Je ziet veertjes vooral terug in accessoires, maar soms zitten ze ook aan kleding. De veren zijn vaak een bijproduct van de slacht van kippen, fazanten, ganzen en eenden. Sommige veren komen van exotische vogels. Deze komen niet uit Nederland, en terwijl veren in Nederland alleen van dode dieren geplukt mogen worden, weet je nooit zeker of ze zich hier in het buitenland ook aan houden.

De vraag naar decoratieveren – exotisch of niet - houdt de veer- en vleesindustrie in stand, waarin kippen en andere vogels in krappe hokken worden gehouden en op vaak inhumane manier worden geslacht. Daarom is het het beste om geen veren te kopen.

🐒 Vegan alternatief voor veren: kunstveren van kunststof. Check het label.

Vilt

Gemaakt van minstens 30% wol of bont

Vilt wordt gemaakt van samengeperst wol, hazen- of konijnenhaar. Omdat vilt wol of bont bevat, zijn hier dezelfde dieronvriendelijke methoden aan verbonden als voor wol en bont. 

🐒 Vegan alternatief voor vilt: synthetisch vilt van acryl (veelvoorkomend!). Check het label.

Zijde

Gemaakt van de cocon van zijderupsen.

Zijderupsen maken hun cocon van zijde. Om er textiel van te maken worden de zijderupsen met cocon en al levend in kokend water gegooid. Om één zijden blouse te maken zijn honderden cocons nodig. Er bestaat zijde waarvoor de dieren niet worden gedood, maar de rups is zo doorgefokt dat de volwassen vlinders niet kunnen vliegen en de mannetjes niet eens kunnen eten. Of het nu om zoogdieren of insecten gaat, het uitbuiten van dieren enkel om er iets ‘moois’ mee te maken is naar onze bescheiden mening bij definitie al onethisch. 

🐒 Vegan alternatief voor zijde: bamboe, soja en Tencel. Check het label.

Herbivore T-shirt vegan shirt

“Maar het is zo mooi”

Ze zeggen niet voor niets, ‘zo zacht als zijde’ of ‘soepel als leer’. Dierlijke stoffen zijn vaak prachtig, maar vraag jezelf - met alle kennis die je zojuist hebt opgedaan - even af: is het rechtvaardig om hier dieren voor te martelen en doden? Ik vind van niet. 

Ik ben ontzettend geschrokken van wat ik heb gezien en gelezen. Het sterkt maar weer eens onze missie met By Monkey, waarom we de vegan boodschap uit willen dragen. Help dieren deze gruwelijkheden te besparen en kies voor vegan kleding. Vegan alternatieven gemaakt van plantaardige of synthetische materialen zijn net zo mooi, net zo zacht en net zo warm als de dierlijke variant. Kies vegan kleding en laat de dierlijke producten met al je verstand en mededogen liggen. Namens ons en de dieren, een zeer welgemeende dankjewel! 

PS. Meer weten over hoe je 100% vegan kleding shopt? Dan vind je dit artikel waarschijnlijk ook interessant: 5x waar je als vegan op moet letten als je kleding koopt.

Meld je aan voor meer vegan updates

Bronnen

PETA
https://www.peta.org/blog/going-viral-peta-exposed-crocodile-slaughter-vietnam/ 
https://investigations.peta.org/australia-us-wool/
https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/leather-industry/
https://www.peta.org/living/fashion/feather-accessories/
Bont Voor Dieren
https://www.bontvoordieren.nl/australische-merinowol-op-pijnlijke-wijze-verkregen/
Radar
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/14-10-2014/hoe-diervriendelijk-is-merinowol/
Animal Ethics
http://www.animal-ethics.org/animal-exploitation-section/animals-used-for-clothing-introduction/silk/
Animals Australia
http://www.animalsaustralia.org/features/winter-warmers-cold-facts-about-down-wool-angora.php
Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Down_feather 
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Colored_felt_cloth.jpg
Deutsche Schule Athen
https://www.dsamun.gr/preparation/238-environmental-committee-the-issue-of-animal-cruelty-in-the-exotic-skins-business/file

Older Post
Newer Post
Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Winkelwagen

Je winkelwagentje is nog leeg
Shop now